Brahms

  

 

"Musizieren tue ich weiter nur in Utrecht" - Johannes Brahms, 1884 

 

Johannes Brahms werd geboren op 7 mei 1833 in Hamburg. Brahms kwam uit een eenvoudige familie. Zijn vader, Johann Jacob, was een veelzijdig musicus, die zowel de Franse hoorn als contrabas bespeelde. Zijn moeder was coupeuse.

In 1857 aanvaardde Brahms de betrekking van koordirigent in Detmold waar de gewoonten en etiquette nog sterk op die van de vorige eeuw leken. Hoewel Brahms er zeer acceptabel uitzag, gedroeg hij zich sociaal vaak onzorgvuldig en daardoor was hij niet geschikt voor de strenge regels van het hof. In Detmold maakte hij voor het eerst hartstochtelijk kennis met Duitslands ware erfgoed, de ontzag inboezemende figuren die Duitslands cultuur gemaakt hadden tot wat het was in de tijden van Bach en Händel en zelfs al daarvoor.

Brahms werd in Wenen een volwassen kunstenaar en voegde er grote symfonische werken aan zijn al uitgebreid oeuvre op het gebied van de kamermuziek toe.
Hij wordt overal beroemd als pianist, begeleider en dirigent en is op tournee in Hongarije, Polen, Nederland, Rusland, Denemarken, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland, Engeland en Duitsland. Hij wordt ook doctor honoris causa in Cambridge en Breslau.

In 1876 heeft Brahms hier in het huis gelogeerd. Het adres waar Brahms logeerde.

meer over Johannes Brahms op Wikipedia